Barion Pixel Fenntartható üzlet kell! | Reklámeszköz.hu

Fenntartható üzlet kell!

2012. október 01.

Értékelés

4.166665
Átlag: 4.2 (6 szavazat)

„Életmódunknak, értékrendünknek, fogyasztásszemléletünknek, saját érdekeink mindenek fölé helyezésének megváltoztatása nélkül nem megy előre a fenntartható fejlődésre áttérés ügye.”

Demcsák Máriának, a Piac & Profit alapító főszerkesztőjének mondatai az első Magyar Fenntarthatósági Csúcson hangzottak el és igen pontosan megfogalmazták, hogy miért vált időszerűvé és elkerülhetetlenné egy ilyen találkozó megszervezése. 2010-ben szervezték meg először ezen a nevén a rendezvényt, azóta minden évben találkoznak a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek a Fenntarthatósági Csúcson.

Már 2010-ben páratlan társadalmi összefogás volt tapasztalható az Első Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” konferencia körül. Szervezetek, intézmények, kamarák, szövetségek, a társadalom legkülönbözőbb szegmenséből azonnal, feltételek és fenntartások nélkül fogadták el a szervezők felkérését szakmai támogatásra. Szokatlanul sok médium is csatlakozott a rendezvényhez. Ez is jól mutatta, hogy egyre többen vagyunk, akik megértik: globális a probléma, s egyéni a tetteink, cselekedeteink felelőssége. Egyre többen döbbennek rá, hogy a fenntartható fejlődés nemcsak klímaváltozás, nemcsak energiakérdés, nemcsak környezetszennyezés, hanem ennél sokkal szélesebb spektrumú megközelítést igényel. Az esélyegyenlőség, a társadalmi és kontinensszintű felzárkóztatás, a hátrányos helyzetű népcsoportok helyzetének javításán éppen olyan sok múlik. S a leglényegesebbre: az emberek gondolkodásmódja, értékrendje megváltoztatásának szükségességére mint legfontosabb tényezőre is egyre többen döbbennek rá. Mindezek a kérdések felszínre kerültek a csúcson.

Előzmények

Nem volt előzmények nélküli a konferencia, számos nemzetközi példa vezette a szervezőket, köztük az ENSZ által szervezett 1992-es riói és a 2002-es johanessburgi Fenntartható Fejlődési Világtalálkozó is. A Magyar Fenntarthatósági Csúcs e világtalálkozók közé betagozódva, a magyar fenntartható fejlődésért tevő, cselekvő, felelősen gondolkodó és élő emberek, cégek, szervezetek évről évre visszatérő találkozója kívánt lenni, ahol sok felelős ember gyűlik össze, hogy előremozdítsa hazánk fenntartható fejlődésének ügyét. Ez a küldetés sikerült, hiszen 2010 után 2011-ben és az idén is sor kerül a rendezvényre és most is jelentős civil és sajtótámogatás kíséri a konferenciát, egyre nagyobb nyilvánosságot és vitafórumot biztosítva a fontos témának.

2010-ben a sztárvendég az IKEA és a Volvo egykori elnöke Göran Carstedt volt, aki a változó világban is életképes, megújuló cégekről, más szóval “tanulószervezetekről” tartott előadást. A svéd üzletember mellett a hazai egyetemek meghatározó kutatói és előadói is szót kaptak, valamint olyan elismert tudósok is felszólaltak, mint László Ervin az új világszemlélet hirdetője vagy Láng István akadémikus. Ők a mai napig a rendezvény fővédnökei között szerepelnek, minden évben új nézőpontokkal gazdagítva a téma iránt érdeklődők gondolkodási horizontját.

Az idén az üzleté a főszerep

2012-ben is meghallgathatják őket a Fenntarthatósági Csúcs résztvevői. Az idén november 21-én kerül sor a konferenciára, melynek fókuszában az üzleti szektor felelőssége áll majd. Vagyis elsősorban a cégek és vállalkozások szerepére, lehetőségeire helyezi a hangsúlyt a rendezvény. Olyan neves előadók, mint a már említett László Ervin és a hazánkban közismert Juhász Árpád geológus mellett szót kapnak azok a vállalkozások, amelyek gyakorlata példaértékű.  A rendezvény részletes tematikája és regisztrációs lehetőség a konferencia aloldalán található.