Barion Pixel Grafikai szerkesztés menete | Reklámeszköz.hu

Grafikai szerkesztés menete

2020. július 01.

Értékelés

5
Átlag: 5 (4 szavazat)

Nincs grafikusa? Nem baj, segítünk! Grafikusaink segítségére lesznek! Legyen szó roll-up bannerről, rendezvény háttérről, vagy molinó tervezésről, grafikusaink segítenek elképzelésének megvalósításában!

Mivel minden grafikai munka egyedi, így a pontos árajánlathoz szükséges felmérnünk az igényeit, mely alapján kalkulálható, hogy grafikusainknak mennyi időbe telik elkészíteni a nyomdai anyagot.
Az egyes termékeknél meghatározott grafikai szerkesztési költségeket több mint 10 éves tapasztalatunk alapján áraztuk be, melyek a legtöbb esetben lefedik ügyfeleink igényét. Alapáraink egy verzió elkészítését, és terméktől függően 1 vagy 2 módosítási kört tartalmaznak, melyek a legtöbb esetben elegendőek a nyomdakész állomány előállításához.

Fontos fogalmak:

  • Verzió elkészítése: instrukciói alapján egy grafikai látványterv elkészítése, melyet kiküldünk véleményezésre, és melyen apróbb módosítások kérhetőek.
  • Módosítási kör: a grafika 30%-nál nem többet érintő módosítási igény: pl színek újradefiniálása, szöveg elrendezésének apróbb módosítása, betüméret módosítás, egy kép kicserélése, egy plusz sor szöveg beillesztése. Módosítási körnek számít minden levélváltás, akár egy instrukciót fogalmaz meg, akár több apróbb észrevétele van.
  • Plusz verziókör: új verziónak minősül minden olyan szerkesztési munka, mely újratervezése grafikusunknak az eredeti terv elkészítésére szánt idejének felét meghaladja.
  • Plusz módosítási kör: az alapárban szereplő módosítási körökön felüli módosítási igény
  • Méretmutáció / mutáció: az alapárak minden esetben egy adott reklámeszköz paramétereire vonatkozó grafikai szerkesztést tartalmaznak. Ha több eszközön is ugyanazt a grafikát szeretné, akkor grafikusunknak át kell szerkeszteni a grafikát egy új eszköz paramétereire, melyet „mutációs költségként” egyedileg árazunk be.

Mire van szükségünk a grafika elkészítéséhez és a grafikai szerkesztés díjának kalkulálásához?

1. Elképzelés

Ez lehet egy skiccrajz beszkennelve vagy egy rövid leírás (pl: „felülre kérem a logót, és alatta elrendezve a képeket, a QR kódot alul hangsúlyosnak szeretném, ahogy pl a mellékelt szóróanyagunkon is van.”)

Ami a legjobban segíti a grafikusunk munkáját:

  • színek meghatározása (pl arculati kézikönyv vagy weboldal elküldésével)
  • betütípus (megnevezése vagy kép egy preferált stílusú feliratról)
  • bármilyen eddig készült grafika, amelynek stílusához hasonlót szeretnének

2. Logó(k) vektorgrafikus formátumban
Ez .ai, .eps vagy .pdf fájlokat jelent. CorelDRAW állományokat (.cdr) nem tudunk feldolgozni, mert nem használunk ilyen szoftvert.
Pixelgrafikus formátumok: .jpg, .png - ezekkel általában nem tudunk dolgozni, mert a felbontásuk túl kicsi a nyomdai minőséghez képest.
További pixelgrafikus formátumok: .tiff, .psd, .afphoto - ezek a formátumok használhatóak lehetnek, ha a felbontásuk elég nagy a nyomdai munkához.
Dokumentum formátumok: .doc, .docx, .xls, .ppt - ezek a formátumok egyáltalán nem alkalmazhatóak grafika elkészítéséhez, csupán a szövegtartalom átadására lehetnek alkalmasak.

Alacsony minőségű pixelgrafikus logó
négyszeres méretre nagyítva
Vektorgrafikus logó
tetszőleges méretre nagyítva

Vektoros logó hiányában a grafika tervzésénél szükség lehet a logó vektorizálására, hogy azt megfelelő minőségben tudjuk kinyomtatni (miért? GYIK). A logóvektorizálás plusz költséggel jár, mely esetén a vektoros állományok is átadásra kerülnek Önnek, további nyomdai felhasználáshoz, így azt a jövőben már nem kell újra rajzolni, ha használni szeretné egy reklámeszközön vagy nyomdai anyagon.
Egyes nagyvállalatok, világmárkák logóit be lehet szerezni vektorgrafikus formátumban, ám azok felhasználása engedélyköteles lehet, melynek felhasználásához Önnek kell felvenni a kapcsolatot az illetékes márka marketing vagy jogi osztályával!

3. Pontos szövegezés
A szöveget egy szövegfájlban begépelve kérjük leadni. Javasolt a formázásmentes .txt használata, de befogadjuk .doc, .docx, .odt, .pdf formátumokat is.
Fontos, hogy a grafika tervezésénél már az első látványterv elkészítésénél lássuk, hogy milyen mennyiségű szöveget kell elhelyeznünk a reklámanyagon, hiszen az utólag módosított szövegmennyiség a grafika újratervezésével, újratördelésével járhat, mely plusz költséget és plusz időt jelent.
Fontos, hogy minden kiküldött látványterven ellenőrizze a helyesírást, hiszen a jóváhagyott grafikákban lévő gépelési hibákért felelősséget nem tudunk vállalni.

4. Képek
A képeket a lehető legnagyobb felbontásban küldje meg, mivel azok minősége felnagyítás során romlik! Minél nagyobb az eredeti kép amit küld, annál szebb lesz a nyomtatás minősége. Egy 1000 pixel széles kép nagyjából 30 cm szélességig nagyítható, elfogadható minőségben.
Ha például egy 85 × 200 cm roll-upra szeretne egy képet a háttérben, annak minimum 3000 pixel szélesnek kell lennie. Ha nem rendelkezik megfelelő felbontású képekkel, akkor azokat fotóügynökségektől megvásárolva jogtiszta forrásból szerezzük be, melynek további költsége lehet. Képvásárlás esetén az eredeti jogtiszta fotó állományát kérésére további szíves felhasználásra megküldjük, így felhasználhatja más nyomdai anyag előállításához is. Erre a célra a két legnagyobb adatbázissal rendelkező oldalt ajánljuk: www.istockphoto.com és a www.shutterstock.com 
A képvásárlás menetéről és költségeiről keresse fel értékesítőinket!

Átfutási idő: látványterv: 1 munkanap / módosítási körök: 1 munkanap
Az ennél sürgősebb grafikai munkák esetében sürgősségi felár számításának jogát fenntartjuk!

Az alapvető elképzelést és módosítási igényeket célszerű minél konkrétabban megfogalmazni, hogy a grafikus minél gyorsabban és pontosabban készítse el a grafikáját. A megadott alapárakon felüli módosítási körök felára termékenként eltérő, melyről értékesítőink adott esetben tájékoztatják.
Az általunk szerkesztett grafikai állományokat cégünk további felhasználás céljára megőrzi. Amennyiben a jövőben szüksége van egy régi grafikájának módosítására, hivatkozzon a régebbi megrendelés munkaszámára, hogy a rendszerben visszakeressük.
A jóváhagyott nyomdakész anyagokat kérésére átadjuk nyomdai állományban (1:1 méretarány, CMYK színmód, 150 dpi felbontás, egyrétegű .tiff állomány), így abból a későbbiekben is tökéletesen reprodukálható a nyomdai anyaga. A szerkeszthető fájlokat csak külön díjazás ellenében adjuk át.

Megosztás: