Barion Pixel Műanyag tábla nyomtatása és kihelyezése | Reklámeszköz.hu

Műanyag tábla nyomtatása és kihelyezése

2022. június 09.

Értékelés

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Számos tábla anyagra tudunk nyomtatni, de vajon melyiket érdemes választani, és hogyan lehet ezeket szakszerűen felszerelni? Következő cikkünkben ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni. A reklámtáblák kínálata rendkívül széles, így mindenképpen érdemes többféle szempont lapján csoportosítani őket. A felsorolást áttekintve ki tudja majd választani azt a tábla típust ami leginkább megfelel az adott célra.

Egy- vagy kétoldalas legyen a tábla?

Az egyik legfontosabb tulajdonság amit valószínűleg a leghamarabb el tudunk dönteni, hogy egy-, vagy kétoldalas táblára van-e szükségünk. Ha egy falra szeretnénk táblát kihelyezni, akkor egyértelmű a választás, mert a hátoldal nem fog látszódni. Ha viszont egy beltéri helyiségben szeretnénk belógatni a táblát, vagy van egy olyan keretünk, szerkezetünk melybe beszerelve mindkét oldal látható, akkor megspórolhatunk némi anyagot a kétoldalas nyomtatással.

Öntapadó fóliával kasírozva vagy közvetlen nyomtatással készüljön a tábla?

A nyomtatás elkészítése előtt azt is el kell döntenünk, hogy milyen eljárással készüljön a táblánk. Erre két megoldás is létezik.

Az egyik a hagyományosabb megközelítés, mely már régóta velünk van és jól bevált eljárásnak számít az öntapadó fólia nyomtatása és a táblára való kasírozása vagyis ragasztása. Az eljárásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Előnye, hogy jobb nyomtatási minőség érhető el vele vagyis nagyobb felbontású nyomatot kapunk végeredményben mint a közvetlen nyomtatás esetében. Beltéren, kisméretű táblák esetében ahol nagyon részletgazdag grafikát kell megjeleníteni ez a kézenfekvő választás. A nyomatot további védelemmel is el lehet látni matt vagy akár fényes laminálással. Hátránya, hogy a ragasztás elengedhet, főleg kültéri körülmények között ahol a tábla ki van téve az időjárási viszontagságoknak. Itt főleg a hőingadozásra kell gondolni, mert a fólia hajlamos a tábla szélein összezsugorodni, esetenként leválni. Ez nem egy rövid folyamat, de idővel mindenképpen megtörténik. Ezt úgy lehet elkerülni, ha az öntapadó fóliát jóval nagyobb méretűre készítjük mint a táblát és a széleit visszahajtjuk a tábla hátoldalára. Ez egy igen költséges konfekcionálási eljárás, mert sok időt és precizitást igényel, ezért nagyon ritkán igénylik. 

A közvetlen nyomtatás esetén nincs szükség hordozóanyagra, öntapadó fóliára, mert a festékréteg közvetlenül a táblára kerül. Ezt speciális táblanyomtató gépekkel lehet elvégezni, melyek jóval drágábbak egy hagyományos tekercses nyomtatónál. Számos előnye van az öntapadó fóliával szemben. Például a tábla gyártási méretét nem korlátozza az öntapadó fólia tekercs szélessége ami általában 150-160 cm szokott lenni. Így kihasználhatjuk majdnem a teljes alapanyag méretét ami 200 × 300 cm. További előnye, hogy sokkal tartósabb a nyomat, így kültéri használat esetén mindenképpen ez a megoldás javasolt. Hátrányaként talán azt lehetne megemlíteni, hogy a nyomtatás minősége elmaradhat az öntapadó fóliával szemben, de mivel kültéri felhasználás a jellemző, ezért úgy is nagyobb távolságból látják az érdeklődők, ezért ennek nincs túl nagy jelentősége.

Milyen alapanyagot érdemes választani?

Fontos tényező, hogy a megfelelő táblás anyagot válasszuk. A legnépszerűbb típus a Ongrofoam műanyag tábla amit 3, illetve 5 mm vastagságban kínálunk. Kisméretű táblákhoz elegendő lehet a 3 mm-es vastagság, de ha nagyobb, több négyzetméteres táblára van szükségünk, akkor a vastagabb, erősebb, 5mm-es típust válasszuk.

Ezen kívül elérhető még az extrudált polisztirol belsejű, PVC borítású, ultrakönnyű tábla típus is, amit úgy ismerhetünk, hogy Stadur tábla. Ezt olyan körülmények között alkalmazzuk ahol szükséges egy tábla merevsége, de korlátok közé vagyunk szorítva súly tekintetében. A könnyű súlya és sérülékenysége miatt elsősorban beltérre ajánljuk.

Amennyiben rendkívül tartós, merev táblára van szükségünk, úgy a DiBond szendvicslemez lesz a kézenfekvő választás. Ez egy 3 mm vastag polietilén (műanyag) tábla, melyet mindkét oldalon 0,1 mm vastag alumínium lemez zár közre. Az így összeállított szendvicslemez a legtartósabb tábla típus. Hátránya talán az árában érhető tetten, mert nemcsak az alapanyag drága, de a megmunkálás is körülményesebb mint egy egyszerű műanyag tábla esetében.

Téglalap alakúra vágva vagy formavágással készüljön?

Legtöbb esetben egyszerűen téglalap formára vágjuk a táblákat a megadott méretek szerint, de közvetlen nyomtatás esetén elérhető a formavágás is. Ezt egy speciális marógéppel lehet megvalósítani amihez a grafikai mellé szükséges még egy vektoros körvonal is. Ez a körvonal lehet egyszerű kör vagy bonyolultabb forma is, de azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy ne legyen benne túl vékony kilógó rész. Egyszerűbben megfogalmazva ne legyen süni, mert a vékony kilógó elemek nagyon sérülékenyek lesznek, könnyen letörhetnek.

Végezetül íme néhány példa táblanyomtatásra és formavágásra.

 

     
DiBond tábla Stadur tábla Formavágott műanyag tábla

 

Megosztás: